środa, 23 marca 2016

Mąka Fitfarmer - zdrowa żywność



Pokażę Wam dziś mąkę od Fitfarmer

Orkisz już w starożytności był podstawą diety człowieka. W dzisiejszych czasach jest niestety mało popularny i uprawia się go głównie w gospodarstwach ekologicznych. Mąka orkiszowa nie należy do najtańszych, ale za to swoimi właściwościami przewyższa inne mąki.

Mąka orkiszowa bogata jest w białko, błonnik pokarmowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy B, A, E, D, miedź, cynk, selen, żelazo, fosfor, potas, krzem. Zawiera łatwo przyswajalny gluten dzięki czemu może być stosowana w diecie bezglutenowej. Produkty wykonane z mąki orkiszowej poprawiają ogólne samopoczucie - przy przemęczeniu, osłabieniu, spadku odporności. Polecane są także przy wielu chorobach oraz do ich zapobiegania. Są to m.in. choroby reumatyczne, nowotworowe, choroby serca i układu krążenia. Polecane są przy podwyższonym poziomie cholesterolu, alergiach, schorzeniach żołądkowo-jelitowych a nawet przy chorobach na tle nerwowym i depresjach.

Mąka orkiszowa idealnie sprawdza się do wypieków wszelkiego rodzaju a zwłaszcza chleba. W internecie znajdziecie Państwo wiele sprawdzonych przepisów z mąką orkiszową. 


Właściwie przetestowałam dwa rodzaje mąki. Z jednej upiekłam chlebek, zaś z drugiej zrobiłam pizzę. Chlebek jest dość twardy z zewnątrz, a mięciutki w środku. Smakuje przepysznie. 

Postanowiłam też poeksperymentować z ciastem do pizzy i tak użyłam do tego celu mąkę pszenno orkiszową.  

Jestem zauroczona tymi produktami. O dziwo nie starzeją się te moje wypieki tak szybko jak w przypadku mąki zwykłej pszennej. 

Macie jeszcze jakieś pomysły na wykorzystanie takiej mąki ?



16 komentarzy:

  1. wow, super wypieki, muszę wypróbować tą mąkę do chlebka bananowego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Orkiszowej mąki jeszcze nie kupowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki chlebek to bym z przyjemnością skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile ja bym dała za taki chlebek. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie.. smacznie. Narobiłaś ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jadłam pizze, miodowe racuchy i chlebek z mąki orkiszowej -pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki chlebek bym z chęcią skonsumowała. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam chlebek orkiszowy;) Ma niepowtarzalny smak;) Ale sama jeszcze nigdy nie piekłam;)
    Wygląda przepysznie, az slinka cieknie;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy niczego nie robiłam z tej mąki :) ale Twoje wypieki wyglądają fajnie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Taki chlebek i ciasto do pizzy chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie wygląda - spróbujemy upiec :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz :)

Proszę o nie spamowanie linkami.

W razie pytań zapraszam do kontaktu, mój adres e-mail to rossnett2@tlen.pl

SZABLON BY: PANNA VEJJS.