czwartek, 2 lipca 2015

Miód spadziowy - Pszczela Dolinka



Ostatni produkt jaki mam przyjemność używać z Pszczelej Dolinki

Najzdrowszy miód - spadziowy, zebrany w 2014 roku. Słoik 0,5 l.

Idealny do ciepłej (nie gorącej) herbatki, z twarożkiem, owocami lub po prostu do pieczywa. A w czasie przeziębienia - w kubku z ciepłym mlekiem.

Powiem Wam, że ja nie lubiłam kiedyś miodu. Po kilku latach się to zmieniło - na studiach mieliśmy m.in pszczelarstwo i tam dopiero poznałam rodzaje miodów, pyłków itd. Okazuje się, że każdy prawdziwy miód smakuje inaczej, mają też różną barwę i konsystencję. Ale do rzeczy.

Miód spadziowy jest gęsty i ma ciemne zabarwienie lekko zielone, smakuje znakomicie, nie jest to smak typowego cukru lecz czuć w nim też aromaty olejków eterycznych. Miody tego typu są zbierane przez pszczoły z wydzielin pasożytujących na liściach tych drzew owadów zmieszanych z sokiem komórkowym.

Pamiętajcie, że nie warto kupować miodu w supermarkecie bo to nic dobrego. Najprawdziwszy jest ten od pszczelarza. Może droższy ale zdrowy i pyszny, a nie sama woda z cukrem ;)

Spadź (nie występuje corocznie. W niektórych regionach Polski spotykamy ją raz na kilka lat i dlatego miód spadziowy jest jednym z droższych miodów w Polsce. Świeża spadź ma barwę jasną, potem ciemnieje pod wpływem światła i tlenu.

Na zakończenie przepis na przepyszną i zdrową lemoniadę miodową: do 1 litra przegotowanej, schłodzonej wody dodajemy wg uznania miód spadziowy oraz wyciskamy 1/3 cytryny. Odstawiamy na kilkanaście godzin, aby wzmocnić w ten sposób ponad 100 - krotnie antybakteryjne działanie miodu. Miód w roztworze wodnym zwiększa swoje właściwości lecznicze, gdyż aktywowane zostają substancje biologicznie czynne.


20 komentarzy:

  1. Ja również nie lubiłam kiedyś miodu, lecz potem to się zmieniło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. miód to nie dla mnie.. mam od niego wysypkę :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam miód, chyba wszystkie rodzaje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. na pewno pyszny jest taki miodek.

    OdpowiedzUsuń
  5. UWIELBIAM miody! Najczęściej zastępuję cukier miodem właśnie, co nie jest dla mnie żadnym wyrzeczeniem - wręcz przeciwnie, sprawia mi to ogromną, smakową przyjemność :)
    W przypadku miodów zwracam dużo uwagę na to, skąd jest. W końcu, tak jak mówisz, po co sobie fundować wodę z cukrem :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Wielką fanką miodu nie jestem i bardzo rzadko go kupuję. Raz w życiu tylko jadłam taki prawdziwy, od pszczelarza, i smak zupełnie inny od tego z supermarketu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam słodzić herbatę miodem, lubię też smak miodu z mlekiem. Ale największym fanem miodu w mojej rodzinie jest mój tato.

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam miody a spadziowy to mój ulubiony!

    OdpowiedzUsuń
  9. Za spadziowym miodkiem nie przepada, jakoś mnie "drapie" w gardle po nim, moim ulubieńcem jest akacjowy i rzepakowy:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam spadziowy, mój ulubiony.

    OdpowiedzUsuń
  11. Tego, żeby odstawić miód z wodą jeszcze nie słyszałam, ale dziękuje za cenną wskazówkę! :)

    A co do miodów, uwielbiam chyba każdy rodzaj! I też cenie sobie najbardziej te od pszczelarza.. Na szczęście będąc na działce mam taką okazje!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja nie znoszę miodu, więc to nie dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Czasami lubię miody, ale okazyjnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja od małego kocham miody, bo mój dziadzia ma pasiekę. Od zawsze pamiętam miodobranie i podbieranie miodu (który był cieplutki i mega pyszny!). U mnie zawsze był miód wielokwiatowy bo to pasieka w ogrodzie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Od dziecka uwielbiam miód. właściwie w większości sama zjadam. W domu sporadycznie rodzinka raczy się miodem. Obowiązkowo, codziennie rano, jeden kawałeczek chleba , musi być z miodem :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam miód. Kocham lipowy i gryczany, ale próbowałam wielu innych smaków - włącznie z miodem z migdałami i miodem z nutellą.

    OdpowiedzUsuń
  17. Miód w deserach tak ale jakoś nie potrafimy znieść jego mdlącego posmaku :/
    Tylko gryczany i z czarnego bzu nam smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Miód spadziowy i akacjowy nasz ulubiony!!!
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz :)

Proszę o niespamowanie linkami.

W razie pytań zapraszam do kontaktu, mój adres e-mail to rossnett2@tlen.pl


SZABLON BY: PANNA VEJJS.