piątek, 6 grudnia 2013

Wyniki rozdania Premium Rosa





Przepis numer 1 - Marta Zalewska

Ciasto to tarta z jabłkami. A że konkurs jest premium ROSA to dodałam jabłkowe różyczki :)

Przepis :

Ciasto :
- 200g mąki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 kostki margaryny
- duża łyżka roztopionego masła
- 1 łyżka cukru pudru

Nadzienie :

- 2-3 kg jabłek ( w zależności kto ile lubi)
- cynamon
- 3 opakowania cukru wanilinowego

Wykonanie :
Mąkę wysypać na blat dodać pokrojoną margarynę, jajko, żółtko, cukier i cukier puder oraz łyżkę zimnego roztopionego masła.
Następnie dokładnie wygnieść ciasto. Po zakończeniu ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 min.
w tym czasie przygotować jabłka - dokładnie umyć i oczyścić, pokroić w ćwiartki. Następnie zetrzeć na tartce lub jak ja to zrobiłam w robocie kuchennym.
Przerzucić do garnka, dodać cukier wanilinowy oraz cynamon ( wedle uznania ) gotować bez przykrycia aż do czasu odparowania soku bardzo często mieszając ( ok. 30 min ). Wyjąć ciasto z lodówki, delikatnie rozwałkować. Tortownice lub formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć równomiernie ciasto i dobrze odcisnąć brzegi. Następnie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na ok. 25-30 min - zapiec. Po wyjęciu ciasta z pieca wyłożyć przestudzoną masę jabłkową. Wykonanie różyczek : Wykroić gniazdo z umytego jabłka cienkie plasterki ( płatki ) Następnie zagotować z garnku wodę z 1/2 soku z cytryny. Włożyć tam plasterki na ok. 5 min. Wyciągnąć plasterki jabłek na talerz ( bardzo ostrożnie ) i zwijać je od najmniejszego do największego na siebie aż uformuje się różyczka.
Różyczki umieścić w masie i obsypać cukrem. Następnie włożyć przygotowane ciasto do piekarnika 180st. i piec jeszcze ok 30 min.

A potem SMACZNEGO !


Przepis numer 2 - AndrzejW

Chcesz mieć biszkopt jak z pięknych bajek to przygotuje od 6 do 7 wiejskich jajek ,1/2 szklanki pszennej mąki by mieć szczęśliwe dzionki ,1/2 szklanki cukru szklanki chyba ,że mniejszą kaloryczność preferują Nasze wybranki ,1/2 szklanki mąki kukurydzianej która sprawia ,że wuzetka niesamowitym smakiem charakteryzuje się. Dodaj jedną łyżeczkę proszku do pieczenia który konsystencję wuzetki odmienia ,3-4 łyżki kakao śmiało ,2 łyżki oleju ,1 łyżeczkę cukru z wanilią który dodaje słodkości i wiele radości .Aby stworzyć krem do wuzetki trzeba przygotować składniki z polskiej fabryki.Nie żałuj żadnej złotówki na 700 g śmietany kremówki ,4 łyżeczki cukru pudru smak dodaje i zawsze się przydaje ,1 łyżka żelatyny ,którą na każdej półeczce w sklepie widzimy ,1/4 szklanki wrzątku dla utrzymania porządku .Poncz każdy o tym wie z jednej łyżki spirytusu musi składać się,3 łyżki kakao i jedną szklankę wrzątku dla porządku .Do polewy potrzebujemy również niejednego składnika który do mojego serduszka głęboko z endorfiną przenika :50 g masełka to ilość niewielka ,220 g czekolady dla ogłady ,3 łyżki kremówki śmietany z lodóweczki mamy .


Przygotowanie : Biszkopt -białka od żółtek oddzielamy i białka wraz z cukrem w miseczce ubijamy .Dodajemy mąkę ,kakao ,proszek do pieczenia ,olej ,żółtko ,cukier waniliowy i mieszamy a następnie do formy przekładamy .Fiku -Fiku miku umieszczamy formę przełożoną pergaminem w piekarniku ,który jest do 200 stopni nagrzany i na 25 minut tam go wkładamy .Kremówkę do miseczki wkładamy i z cukrem pudrem ją ubijamy .Następnie dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę dopóki głód nam nie minie


Biszkopt na dwie części dzielimy i do formy nasączonej ponczem poleżeć jej pozwolimy ,kładziemy na niego krem i drugim biszkoptem go przykładamy i polewę nakładamy .Na noc wuzetkę do lodówki kładziemy i ze smakiem jemy .



Przepis numer 3 - Małgorzata Bętkowska

Krakersowy przekładaniec czyli 3 Bit troszkę inaczej

Składniki:

  • 3-4 paczki krakersów solonych
  • 1 puszka masy krówkowej/tofii/czekoladowej
  • 1duża śmietana 30% lub 36%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • Opcjonalnie można dodać 2 śnieżki w proszku ale wtedy ciasto jest słodsze
  • Gorzka czekolada
  • Mleko
  • 1-2 opakowania gotowej masy karpatkowej lub waniliowej lub samodzielnie przygotowana masa (wtedy czas robienia ciasta wydłuża się)

Wykonanie: Krakersy rozłożyć na dużej blaszce. Masę krówkową podgrzać w kąpieli wodnej (ciepła lepiej się rozprowadza) i rozprowadzić na krakersach a następnie przykryć kolejną warstwą krakersów. Masę karpatkową/waniliową przygotować wg przepisu na opakowaniu i wyłożyć na krakersy. Rozprowadzić równomiernie i przykryć kolejną warstwą krakersów. Na wierzch wyłożyć ubitą śmietanę z rozpuszczoną w odrobinie mleka żelatyną, fixem i ewentualnie śnieżką. Wygładzić. I teraz są dwie opcje: można całość polać polewą czekoladową lub posypać wiórkami czekoladowymi lub przykryć jeszcze jedną warstwą krakersów i dopiero polać czekoladą. Ja rozpuszczam gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i dodaję trochę mleka żeby powstała gładka masa, którą dobrze będzie się rozsmarowywać. Można oczywiście zrobić polewę wg własnego przepisu lub polać gotową z torebki, ale wtedy ciasto jest bardziej słodkie.

Odstawić do lodówki na około 4-6 godzin. Podawać dobrze schłodzone.


Uwagi!

Jeśli ktoś robi to ciasto na zwykła blachę to wystarczą 3 paczki krakersów.

Ponieważ amatorów na to ciasto jest dużo ja robie je w wielkiej blaszce o wymiarach 30x42 cm .


I jeszcze jedno – krakersy można zastąpić herbatnikami szkolnymi lub petitkami ale wtedy ciasto jest bardzo słodkie.


Niestety zdjęcia nie dodam bo Małgosia przesłała prezentację :) którą mogę jedynie odczytać.


GRATULUJĘ :)

22 komentarze:

  1. haha AndrzejW przebranie mistrzostwo świata :)
    a przepisy wszystkie smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak mi miło ;) po koszmarnym dniu takie zakończenie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy czekać na maile od sponsora czy też wysłać do Ciebie swoje adresy?

      Usuń
    2. poprosze adres na maila:)

      Usuń
  3. gratulacje, 3 Bit na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ledwo wstałam a już uśmiech na twarzy wywołalaś swoim postem :D
    Drugi przepis połozył mnie na kolana :) Boskie i pomysłowe :)
    Gratuluję wszystkim :) a 3bit będę niedługo robic :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Serdecznie dziękuję Pani Justynie K ,Blogerce Michalinie ,Kobiety w sieci rzadko spotyka się ludzi którzy ciepłym słowem człowieka obdarzą ale wszystkie Panie działające na blogu Madziakowo z życzliwością i wysoką kulturą osobistą mi się kojarzą .Jeszcze raz dziękuję ,że nagrodę od Premium Rosa zyskuje .

    OdpowiedzUsuń
  6. O rany, ale smakowicie wyglądają te różyczki jabłkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Andrzej W natomiast rzucił mnie na kolana za super przebranie...

    OdpowiedzUsuń
  8. Panie Andrzeju, jest pan zaje**isty bez dwóch zdań :D
    Różyczki myślałam, że są prawdziwe ! a takiego 3 bita robi moja teściowa- bombowe ciacho :D
    Gratulacje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. MTTEAM ,MaMA Testuje i wszystkie blogerki z całego serca Wam dziękuję .

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz :)

Proszę o niespamowanie linkami.

W razie pytań zapraszam do kontaktu, mój adres e-mail to rossnett2@tlen.pl


SZABLON BY: PANNA VEJJS.