wtorek, 17 września 2013

Olej migdałowy w kosmetyce


Powyższe zdj pochodzi z http://hwaairfan.wordpress.com/it-makes-good-scents/basil-oil/1552-2/




Ostatnio bardzo sławne stały się naturalne oleje, mnie osobiście najbardziej zainspirował Olej migdałowy ponieważ migdały uwelbiam w każdej postaci :P. Na przykład te poniżej z biedronki migdały w czekoladzie z cynamonem :)



Na początek kilka słów co to jest Olej migdałowy ?

Wg Wikipedii Olej migdałowy inaczej Oleum Amygdalae dulcium, Oleum amygdalarum (amararum) aethereum, Amigdalina oleum – olej roślinny, który otrzymuje się dzięki wyciskaniu na zimno nasion drzewa migdałowego (migdałowiec pospolity, Amygdalus communis), popularnie zwanych migdałami, zawierających średnio od 40 do 55% tłuszczu.

W przemyśle kosmetycznym używany do produkcji perfum, mydeł i kremów, oraz w farmaceutyce. Nadaje się do każdego rodzaju skóry, rozprowadzony nie daje efektu ciężkości, jest dobrze wchłaniany. Polecany szczególnie do pielęgnacji skóry dziecka (jest bardzo łagodny, nie drażni, uspokaja).

Znajdziemy go w kosmetykach takich jak :

  


Swoją drogą najchętniej bym zjadła migdały prosto z drzewa :) niestety raczej nie będzie mi to dane.. 


Nie będę rozpisywać referatów bo to nie o to chodzi, zresztą kto by to czytał :) W każdym razie olej z migdałów cechuje się:
  • wykazuje silną zdolność zmiękczania naskórka i wzmacniania lipidowej bariery ochronnej skóry ze względu na Ze względu na znaczną zawartość kwasów nienasyconych
  • ma wysoką zawartość kwasu linolowego, odgrywającego ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu warstwy rogowej naskórka
  • dzięki zawartości witaminy E działa odżywczo, usprawnia odnowę komórkową, poprawia ukrwienie skóry, chroni ją również przed szkodliwym działaniem promieniowania UV
  • stosowany samodzielnie na skórę zapewnia wytworzenie jednolitego i stabilnego filmu ochronnego, wykazującego współczynnik ochrony przeciwsłonecznej SPF równy 4,659.
  • zaliczany jest do olei lekkich, nie pozostawiających odczucia lepkości na skórze
  • zabezpiecza przed działaniem, wiatru, słońca, szkodliwych czynników zewnętrznych, a przez to opóźnia proces starzenia się skóry
  • Zalecany jest do stosowania w preparatach przeznaczonych do wszystkich rodzajów cery, szczególnie jednak suchej, starzejącej się. Bardzo dobrze nadaje się także do pielęgnacji delikatnej skóry niemowląt.
  • stosowany jest zarówno w kosmetykach przeznaczonych do skóry owłosionej, jak i nieowłosionej.
Sporo produktów z Olejem migdałowym można znaleźć tutaj 



18 komentarzy:

  1. zamierzam nabyć taki olej do olejowania włosów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja własnie testuję jeden z vatika :)

      Usuń
  2. Chętnie bym taki nabyła, ale muszę zużyć najpierw te co mam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię balsamy/mleczka z dodatkiem olejku migdałowego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Olej migdałowy to jedyny olej, który na stałe zagościł w mojej kosmetyczce :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie znamy oleju migdałowego, ale chętnie się mu przyjrzymy :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie używałam jeszcze olejów ;p

    OdpowiedzUsuń
  7. Migdały w czekoladzie to bym schrupała :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię, gdy ten składnik pojawia się w kosmetykach, bo nie dość, że ma świetne właściwości to jeszcze cudnie pachnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo przydatny post :) Lubię oleje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zamierzam kupić migdały z biedronki :D
    Do włosów stosuję oliwkę z babydreama- sprawdza się super :)

    OdpowiedzUsuń
  11. oj ostatnio bardzo lubię oleje, i ten by mi się przydał :)

    OdpowiedzUsuń
  12. W kosmetykach nie lubię aż tak bardzo jak w tych "kartofelkach" :D.

    Buziaki :*.

    OdpowiedzUsuń
  13. Mam w planach zakup olejku migdałowego - użyję go do maseczek albo od razu do olejowania włosów ;)
    Za to chwilowo uwielbiam je jeść, ot co :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ładnie to wszystko rozpisane , mi przydałby się taki krem do loków z olejem migdałowym , to co znalazłam w drogerii to niestety sama chemia .

    OdpowiedzUsuń
  15. Mam olej migdałowy i od niego zaczęłam olejowanie, zawsze mi się wydawało, że mi służy po zużyciu 250 ml kupiłam 500, potem doszły inne oleje i doszłam do wniosku, że po innych mam lepszy efekt, a ten jest dość przeciętny, ale oleje to taka rzecz, która u każdego sprawdza się kompletnie inaczej;))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz :)

Proszę o niespamowanie linkami.

W razie pytań zapraszam do kontaktu, mój adres e-mail to rossnett2@tlen.pl


SZABLON BY: PANNA VEJJS.