czwartek, 29 sierpnia 2013

SYS - kasza jęczmienna z soczewicą




Dziś kolejny produkt od http://sklep-sys.pl/. Jak widać ostatnimi czasy jestem leniem, ale dzięki SYS mam obiad :). Świet ny dodatek do obiadu. Choć przyznam, że zwykle gotuję ziemniaki lub ryż, to było ciekawe urozmaicenie :). Danie wystarczyło nam na 2 obiady dla 2 osób, jeśli nie mamy pomysłu na kolejny obiad mieszankę możemy wrzzucić też do zupy warzywnej :) Koszt produktu około 5 zł. :) Danie posłuzyło mi jako dodatek do wątróbki i sałatki pomidorowej :)
Kasza jęczmienna to ulubiona kasza Babci Zosi. Ugotowana na sypko jest nie tylko pyszna, ale i cenna dla organizmu. W połączeniu z czerwoną soczewicą oraz podawana z sadzonym jajkiem zapewnia oryginalną ucztę dla podniebienia. Kasza jęczmienna z soczewicą to danie bardzo sycące i wykwintne!

Propozycja serwowania:
Na patelni rozgrzej 4 łyżki masła i usmaż 2 jajka sadzone. Wyłóż ugotowaną kaszę jęczmienną z soczewicą na talerze. Na każdej porcji połóż po jednym jajku i polej pozostałym masłem. Podawaj z kefirem. Smacznego!

Skład:
kasza jęczmienna, soczewica czerwona (15%), pomidor suszony, marchewka suszona, cebula prażona (cebula, olej roślinny).
Masa netto: 250 g


Sposób przygotowania:
Według BABCI:
1. Zagotuj 400 ml wody (2x objętości dania), wsyp zawartość 1 torebki i pół łyżeczki soli. Możesz dodać 1 łyżeczkę masła lub oleju. Mieszając doprowadź do wrzenia.
2. Przykryj szczelnie pokrywką, gotuj 15 minut na minimalnym ogniu. Nie odkrywaj garnka!
3. Zdejmij z ognia, zamieszaj i szczelnie przykryty garnek odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 5 minut.
Według WNUKA:
1. Do naczynia wlej 400 ml wody (2x objętość dania), wsyp zawartość 1 torebki oraz pół łyżeczki soli. Możesz dodać 1 łyżeczkę masła lub oleju.
2. Przykryj szczelnie pokrywką, gotuj 5 minut na pełnej mocy, następnie 15 minut na pół mocy.

Producent: SYS Małgorzata Wróblicka-Sysiak, ul. Bobrowiecka 34a, 05-502 Kamionka



Wartość odżywcza w 100g gotowego dania:


Energia1377 kJ (330 kcal)
Białko10 g
Węglowodany64,4 g
Tłuszcz5,5 g

16 komentarzy:

  1. lubię kaszę jęczmienną a to połączenie brzmi ciekawie

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kasze :) Również podaje ja z warzywami. Zrobiłaś mi apetyt na nią i chyba zrobię dziś na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! :D Idę robić śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. lubie wszelkiego rodzaju kasze, ta wyglada smakowicie :)
    zapraszam na 'szybka mini akcje' ;)
    http://mamaowszystkim.blogspot.com/2013/08/szybka-mini-akcja.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię!:) A całe danie wygląda smakowicie!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. I takich zdjęć na blogach nie lubię, bo zaraz leci mi ślinka ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. lubię ryże i kasze w torebeczkach z dodatkiem warzyw

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm! ale pysznie wygląda ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. jeju uwielbiam Twoje zdjęcia kulinarne;D

    OdpowiedzUsuń
  11. Tanio i smacznie :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam kaszę jęczmienną z gulaszem! Mmmm, pychota!
    Ale Twój obiadek także apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz :)

Proszę o nie spamowanie linkami.

W razie pytań zapraszam do kontaktu, mój adres e-mail to rossnett2@tlen.pl

SZABLON BY: PANNA VEJJS.