piątek, 11 stycznia 2013

Ciasto drożdżowe




Dziś dla odmiany pokażę Wam co piekę ostatnio namiętnie. Ciasto jest na żółtkach zamiast całych jajek i na wodzie zamiast mleka:)

Oto przepis i wykonanie:
http://www.youtube.com/watch?v=JDBXhFgxXpM

Idealnie sprawdza się u mnie forma silikonowa z Ikea, jednak przydałaby się jeszcze większa. Muszę też dodać, że ciężko mi ją domyć ale to jej jedyna wada.

Jakie foremki polecacie do pieczenia ?


39 komentarzy:

  1. Ja na diecie a Ty mi tu takie rzeczy pokazujesz. Już sie ślinię!. Ja ma metalowe formy - lubię te klamry dzieki którym łatwo wyjąc ciasto. Musze wypróbować Twój przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie znam klamer do ciasta, co to takiego ?

      Usuń
  2. ojeju, jak pieknie wyrosło, daj kawałek na sniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. żeby za każdym razem tak wyrastało ;) zauwazylam że zimą przy grzejnikach wyrasta ładniej niż latem

      Usuń
  3. O matko dziewczyno ale żeś mi smaka na robiła!! Oczami wyobraźni czuję jak rozpływa mi się w ustach! Chyba jutro upiekę!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada bardzo apetycznie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękny wypiek. Aż mi ślinka poleciała.
    Wodę do ciasta drożdżowego stosuję tylko, gdy piekę pizzę. Zawsze mi się wydawało, że z mlekiem lepiej smakuje. Co do białek, to mam identyczne zdanie- nie pasują mi do drożdżowego.
    Włożyłaś do środka jakieś owoce?
    Dziękuję za link. Na pewno skorzystam z przepisu.

    li_lia z http://lilia.celes.ayz.pl/blog/

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam - jedyne ciasto jakie jem .

    OdpowiedzUsuń
  7. Smaczne, do herbatki akurat:) Miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  8. Kochana zajrzyj do mnie. W ostatnim poście propozycja, która może cie zainteresować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zamiast mleka woda, ale taniutka ta pychotka, oczywiście obserwuję. Zaraz zobaczę przepis ciekawi mnie niezmiernie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam mniam, narobiłaś mi apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super ;)
    Ps.zapraszam na moje rozdanie, które trwa do 29.02.13r.
    http://wikimiss.blogspot.com/2012/12/rozdanie-nr1.html

    OdpowiedzUsuń
  12. jestem bardzo zadowolona z brwi :)

    OdpowiedzUsuń
  13. swego czasu piekłam drożdżowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale za tymi foremkami nie przepadam , wolę tradycyjne

      Usuń
  14. wygląda apetycznie:D i wcaaaaale nie tucząco :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam ciasto drożdżowe :) Narobiłaś mi apetytu ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wow ciacho pychotka :D Ooooj zjadłabym...

    OdpowiedzUsuń
  17. ja wczoraj upiekłam murzynka to mi pycha weszedł :D Twoja buła wyglada mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale mi smaka zrobiłaś! Chyba muszę zakupić drożdże i coś upiec!

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale ciacho i kruszonka!! mniam, bardzo apetycznie to wygląda!
    Buziaczki

    OdpowiedzUsuń
  20. o nie, nie, nie - zadnych slodkosci, bo aż mnie skręca :)))

    OdpowiedzUsuń
  21. Mmmmm ciasto drożdzowe z mlekiem ♥

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda świetnie jak urosło, u mnie w domu wszyscy uwielbiają ciasto drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda pysznie, uwielbiam ciasta z kruszonką :)
    I mnie też w większości foremek strasznie drażni to, że potem nie mogę ich domyć, podobnie z blaszkami do pieczenia ;/

    OdpowiedzUsuń
  24. Smakowite ciasto, ja niestety nie potrafię zrobić drożdżowego.

    OdpowiedzUsuń
  25. uwielbiam ciasto drożdżowe!:) Twoje wygląda bardzo apetycznie! dzięki za zaproszenie na rozdanie:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ale smakowicie wygląda! :) Chętnie wypróbuję przepis :) Niestety nie doradzę w wyborze foremki, bo sama nie znalazłam jeszcze idealnej :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Takie ciasto wraz ze szklanką ciepłego mleka pochłonęłabym bez zastanowienia :D

    OdpowiedzUsuń
  28. Wygląda przepysznie, ja coś nie umiem zrobić kruszonki;)

    OdpowiedzUsuń
  29. uwielbiam takie ciasto zwlaszcza kruszonkę

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz :)

Proszę o niespamowanie linkami.

W razie pytań zapraszam do kontaktu, mój adres e-mail to rossnett2@tlen.pl


SZABLON BY: PANNA VEJJS.