wtorek, 31 lipca 2012

Drożdzówki z serem


Ciasto:
500 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych )
40 g cukru
2 jajka
50 g masła lub 1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka

Nadzienie:
400 g białego sera
2 łyżki cukru lub cukru pudru
1 żółtko

Zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem lub olejem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkami. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.
Wyrobić ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 30 min w cieple., aż podwoi swoją objętość.

Nadzienie serowe: wszystkie składniki utrzeć.

Z ciasta formować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić przykryte ściereczką do lekkiego wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Wstawić drożdżówki i piec 20 minut.

12 komentarzy:

  1. mmm jakie pyszności :) Na pewno wypróbuje! :)

    Obserwuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ apetyczne drożdżówy! *_*
    A co do fiata, to pisałam do nich poprzez ich formularz kontaktowy na fiat.pl ;)

    Bardzo tu fajnie, dodaję do obs. ;*

    OdpowiedzUsuń
  4. Zostałaś u mnie otagowana http://kobieta-po-30.blogspot.com/2012/07/tag-kanay-youtube-na-celowniku.html#more

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam mniam, wyglądają pysznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż się głodna zrobiłam :P

    OdpowiedzUsuń
  7. hmmmm jak pysznie to wygląda.
    a CO do masełka z Fennel:
    To masło nie ma zwartej konsystencji??
    Mi jak spadło na ziemię to nawet się nie poruszyło w pudełeczku. Porównując go do masełka ze sweet secrtet z Farmony Kokos i banan to, to masło to cegła...

    OdpowiedzUsuń
  8. mniamm! aż głodna się zrobiłam..

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz :)

Proszę o niespamowanie linkami.

W razie pytań zapraszam do kontaktu, mój adres e-mail to rossnett2@tlen.pl


SZABLON BY: PANNA VEJJS.